Grandioze missers in de doggybag campagne voor de horeca van Natuur & Milieu

Het tegengaan van voedselverspilling. Ik ben voor!
Dus ik was enthousiast over de campagne van
Natuur & Milieu voor meer doggybags in de horeca.
Tot ik even verder keek dan mijn neus lang was en ontdekte wat er echt aan de hand is.
Ik neem jullie mee.

doggy_groothandels

Eerst even de feiten over voedselverspilling in de horeca

  • Elk jaar wordt ruim 50.000 ton voedsel weggegooid.
  • 10.000 ton daarvan is voedsel dat van het bord komt.
  • 65% van de gasten neemt hun restjes graag mee.
  • Slechts 20% neemt soms daadwerkelijk eten mee.

Er is met een doggybag dus nog zeker
4,5 miljoen kilo per jaar aan eten te redden.

 
Niet zo vreemd dus, dat Natuur & Milieu een campagne start om de doggybag onder de aandacht te brengen van horeca en publiek. Hun onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van het publiek onbekendheid en schaamte als belangrijkste redenen geeft om geen doggybag te vragen.

En net in dat laatste argument schuilt
de achilleshiel van deze campagne: schaamte.

Het imago van de doggybag is ronduit slecht.
Gasten willen er niet mee geassocieerd worden.
En dat verbaast mij niet.
Want zeg nou eerlijk…

Wie durft er tegen de chef te zeggen,
dat zijn heerlijke eten naar de hond gaat?

Het is alsof je je reet afveegt met hagelnieuw briefpapier.

Natuur & Milieu besteedde twee jaar aan deze campagne.
Inmiddels zijn er heel wat euro’s uitgegeven.
Met als eindresultaat:
een doos en tas met prominent “doggybag” erop.
doggybagdoos

Zo zeulen ze de negatieve toon van de naam
als een loden kogel aan de enkel mee.

 
Het meest bizarre is dat dit voorkomen had kunnen worden.
Het is geen toevallige misser, want de alternatieven zijn er.

Twee jaar geleden al bedachten zeven dames
die zich inzetten tegen voedselverspilling
een andere naam: “Tas Toe”.

cropped-logo150pxKijk dan hebben we het ergens over!
Je hebt lekker zitten eten
en je krijgt ook nog een Tas Toe.

 
Tas-Toe stondt in de finale van de ASN wereldprijs.
En kreeg enkele honderden restaurants mee.
Helaas te weinig voor landelijke aandacht.

Een andere speler in de strijd tegen voedselverspilling
Net als Tas-Toe al langer in het zicht van Natuur & Milieu.
Een minder sterke, maar even zo goed positieve naam:
FoodieBag, een knipoog naar de goody bag.
Maar nog veel positiever is het design.

De ontwerpers van de FoodieBag
stelden het eigenlijke probleem centraal.

 
De schaamte en ‘er niet aan denken’ werden omgedacht.
FoodieBag legt daarom een kaartje op tafel,
zodat elke gast wordt herinnerd aan restjes meenemen.
Foodiebag

Wil je eten meenemen?

Dan klem je een speciale klip aan je bord
en de keukenbrigade weet genoeg.
Zij stoppen het eten in de stylisch verantwoorde foodiebag.
Meteen een mooi visitekaartje voor je restaurant.

Op deze manier kunnen zowel gast als restaurateur
met trots het overgebleven eten van de kliko redden.

Ondertussen verwonder ik me
vooral over de gemiste kansen

 
Waar Tas-toe een positieve naam bedacht.
Waar FoodieBag het probleem creatief aanpakte.
Waar Natuur & Milieu middelen heeft voor grote campagnes.
Waar Tas-toe en FoodieBag de handen al in één sloegen.
Waar Natuur & Milieu de gesprekken met beide aanging.

Daar werd toch blijkbaar de essentie gemist.
Er verschenen 50.000 gratis DOGGYbags bij de groothandels.

Samenwerking bleef uit en inmiddels zoekt Natuur & Milieu
zelf blijkbaar ook een nieuwe naam voor de Doggybag.

Dat heeft weinig meer met duurzaamheid te maken.

Helaas.
De schoonheid van twee duurzame initiatieven
onder de voet gelopen door een mastodont.

Dit bericht is geplaatst in Een identiteit die werkt, Horeca met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.