Waarom? Daarom!

Tijdens een training anderhalf jaar terug werd ik gevraagd om de matrix voor een succesvolle onderneming in te vullen. Hij bestond uit vier kwadranten: hoe verdien je je inkomen, hoe stel je je inkomen op je oudedag veilig, hoe maak je jezelf blij en hoe draag jij bij aan een betere wereld.

 
Even sloeg de schrik me om het hart.

Hoe ik mijn geld verdiende was me duidelijk.
Maar waarom ik deed wat ik deed…

Gelukkig vielen aan het einde van de dag de kwartjes. Eigenlijk wist ik heel goed waarom ik gekomen was bij wat ik deed.

Op zeven jarig leeftijd had ik al mijn eigen “Teken- en schrijfkantoor BV” en ontwierp ik mijn eigen campagnes voor het redden van de zeehond, walvis, tijger, het regenwoud en noem maar op. Hopelijk hebben mijn posters aan de bomen langs de waterkant één of meer vissers in het hart geraakt en aan gezet tot het doen van een donatie aan het WNF of Greenpeace. 😉

Van jongs af aan werd ik dus al blij van grafische uitingen maken en hoe ik die passie inzette voor de wereld werd me ’s avond na wat denkwerk ook duidelijk.

Ik kon me altijd behoorlijk opwinden over de schijnbare desinteresse van het MKB voor hun uitstraling. Prachtige bedrijven vergaten gewoonweg hun identiteit om te zetten in uitstraling. Ja dààr lag mijn missie: bedrijven helpen om uit te stralen wie ze zijn en daardoor hun klanten een eerlijke keus te geven. Weg met de gebakken lucht! Ik zette mijn talent in om de wereld een stukje mooier maken. Deed ik na die dag ineens iets anders? Nee dat niet, maar ik wist toen wel waaròm ik het deed. En dat zorgde voor een verdubbeling van mijn enthousiasme!

Vorige week herkende ik de ‘schrik’ van mezelf bij een collega ondernemer.

Ik heb me inmiddels aangeleerd om tijdens kennismakingen de meest gestelde netwerkvraag “En wat doe jij?” te vervangen door “En waarom doe jij wat je doet?”. Het levert niet zelden een inspirerend verhaal op. Maar vorige week antwoordde een jonge ondernemer na enige tijd nadenken “Dat weet ik eigenlijk niet.” Ik was verrast door de schoonheid van dit antwoord en de open en kwetsbare houding die hij hiermee aannam.

Gelukkig hadden we tijd aan de stamtafel van Seats2Meet en was er dus ruimte om door te vragen. Deze programmeur deed wel degelijk wat hij leuk vond, hij was net als een goede vriend van mij al vanaf jongs af aan bezig met programma’s schrijven en genoot van het creëren. Op welke manier hij zijn passie en talent optimaal kon inzetten voor de wereld werd nog niet helemaal duidelijk. Maar gezien de nadenkende blik in zijn ogen denk ik, dat hij daar inmiddels ook wel achter is. 🙂

Ik vind het mooi om te beseffen, dat mijn missie op deze manier ook aan de stamtafel van Seats2Meet een stukje wordt vervuld. Zonder iets te ontwerpen, maar door te vragen en te luisteren. Want als je weet waaròm je iets doet, straal je dat ook uit.

En waarom doe jij wat je doet? Ik ben ook nieuwsgierig naar jouw verhaal!

Dit bericht is geplaatst in Een identiteit die werkt met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Waarom? Daarom!

 1. Ton Christiansen schreef:

  Inspirerend verhaal. Op ons derde begonnen we met het vragen van ‘waarom’, maar helaas zijn velen ermee gestopt. Goed om te lezen dat je die vraag weer hebt teruggevonden.

 2. Herman Bos schreef:

  Mooie benadering van dit thema. Kijk ook eens op ted.com bij Simon Sinek. Hij legt ook goed uit waar de waarom vraag toe leidt.
  Doorgaan met de waarom-vraag leidt altijd tot de oorsprong. Chapeau!

 3. Ricardo Bravenboer schreef:

  Dank jullie wel!
  En de TEDtalk van Simon Sinek is zeker inspirerend.
  Voor de liefhebbers: http://bit.ly/QkVcCD de moeite meer dan waard!

Reacties zijn gesloten.